Steun mij en KWF met deze actie!

Gepubliceerd op 22 maart 2021 om 19:42

Merel PRINS

Sinds een tijdje zet Merel zich in voor Ruby and Rose. Als ervaringsdeskundige wil zij bijdragen aan de (naams-)bekendheid voor de Stichting, informeren over gynaecologische kankers en geld inzamelen voor Wetenschappelijk Onderzoek hiernaar.  Ze is gevraagd door het KWF om mee te werken aan een bijzondere actie. Wij volgen haar de komende weken in dit project. 
Hieronder meer over Merel zelf en het project van het KWF. 

 

Mensen met zeldzame kankers staan voor extra uitdagingen. Daar wil ik samen met KWF iets aan doen.
 
We slaan de handen ineen met héél veel bijzondere mensen. Samen brengen wij de problematiek rondom zeldzame kankers onder de aandacht. We laten zien dat mensen met een zeldzame vorm van kanker er niet alleen voor staan.

 

 

 

Mijn verhaal

Door dit te lezen én te delen wordt zeldzame kanker een beetje bekender. En er is nog iets dat je kunt doen! Doneer en steun de actie Zeldzaam Bekend.

Mijn naam is Merel, ik ben 41 jaar en woon in Son en Breugel met mijn man Arno. Op mijn dertigste ontving ik voor het eerst een oproep om mee te doen met het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Het was meteen raak, na een aantal onderzoeken bleek ik kwaadaardige cellen in mijn baarmoederhals te hebben.

Door middel van een conisatie (het verwijderen van een 'taartpunt' uit mijn baarmoederhals) werd het aangetaste deel verwijderd. Dit deel bleek een stadium CIN4 te zijn; ernstig afwijkende cellen. Maar ik had ontzettend veel geluk; de snijranden waren schoon en verder onderzoek wees uit dat er op geen enkele andere plek kwaadaardige cellen te vinden waren. Ik ben vijf jaar lang onder controle gebleven en er is nooit meer iets kwaadaardigs gevonden. Desalniettemin leed ik onder de spanning die ieder nieuw uitstrijkje met zich meebracht en heb ik het als ontzettend vervelend ervaren om mezelf lichamelijk iedere keer weer aan een intiem onderzoek te moeten onderwerpen.
 
Twee jaar geleden bleek ik een kwaadaardige tumor van 5 kilo en een doorsnee van 30 centimeter aan mijn eierstok te hebben. Ik heb twee zware operaties moeten ondergaan, waarbij uiteindelijk mijn baarmoeder, baarmoedermond, eierstokken, eileiders en een aantal lymfeklieren zijn verwijderd. Als gevolg hiervan ben ik vervroegd in de overgang gekomen. Dit betekent dat ik ook veel te vroeg te maken krijg met klachten zoals osteoporose, gewrichtspijnen en stemmingswisselingen.  Ook hebben de operaties tot gevolg dat ik tot op de dag van vandaag  dagelijks te maken heb met postoperatieve pijn en neuropathie, doordat er zenuwen geraakt zijn bij het weghalen van lymfeklieren. Waar ik voorheen een drukke en leuke commerciële functie had en ieder jaar zo'n 50.000 kilometer maakte in Nederland, ben ik inmiddels afgekeurd en moet ik opnieuw mijn draai in het leven zien te vinden. Gelukkig lukt dit erg goed door een paar uur per week te werken bij Therapeutisch Centrum 2Tango in Veghel, waar ik inmiddels in opleiding ben om paardentherapeut te worden.

Daarnaast zet ik me in als vrijwilliger bij de Stichting Ruby and Rose, zij zamelen geld in voor diverse onderzoeken naar alle vormen van gynaecologische kanker. Het belangrijkste is dat ik nog steeds schoon ben en dus een tweede kans heb gekregen in het leven, die ik met beide handen aangrijp! 

Veel vormen van gynaecologische kanker, zoals eierstokkanker, baarmoederhalskanker en vulvakanker behoren tot de zeldzame vormen van kanker. Deze kankers worden vaak in een (te)  laat stadium opgespoord, waardoor er alleen nog maar palliatieve behandelingen mogelijk zijn. Veel vrouwen ervaren ook pas klachten in een laat stadium, daarom is het zo belangrijk om je uitstrijkjes te laten maken en bij (ook vage) klachten bij je huisarts aan te dringen op verder onderzoek.

Ik heb ontzettend veel geluk gehad dat ik er nog ben én dat ik nog steeds 'schoon' ben. 
Help mij om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar en betere behandeling van zeldzame kankers.

Laten we samen kanker de wereld uit helpen!

Liefs, Merel 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.