Wereldkankerdag 2023

Gepubliceerd op 3 februari 2023 om 18:15

Wereldkankerdag 4 februari 2023

Kanker heeft een grote en brede impact, op de patiënt en diens omgeving. Op 4 februari vragen allerlei organisaties in Nederland en over de hele wereld hier extra aandacht voor. In Nederland spannen vele organisaties zich in om kanker te voorkomen, tijdig op te sporen en te behandelen. Andere organisaties bieden een luisterend oor en ondersteuning bij het omgaan met wat er allemaal op je afkomt. In alle fasen van het ziekteproces, maar ook tot ver na afloop daarvan.  

Ruby and Rose werft fondsen voor wetenschappelijk onderzoek naar gynaecologische kanker. Dit zijn kankers zoals eierstokkanker, baarmoederhalskanker en vulvakanker. Op onze website kun je lezen welke onderzoeken er tot nu toe zijn gesubsidieerd door Ruby and Rose. Naast de fondsenwerving voor wetenschappelijk onderzoek zet Ruby and Rose zich ook in voor het geven van voorlichting over deze vrouwenkankersHelp. 

Partners Wereldkankerdag

 

Wereldkankerdag wordt georganiseerd en ondersteund door vele betrokken organisaties door het hele land heen, die allemaal aandacht besteden aan Wereldkankerdag. Dit zijn organisaties op het gebied van informatievoorziening of onderzoek en instellingen zoals ziekenhuizen en inloophuizen. Wil je weten welke organisaties er betrokken zijn bij de organisatie van Wereldkanker, dan vind je dat op de site van Wereldkanker.nl

124.000 aantal nieuwe diagnoses van kanker in 2022

Uit cijfers van IKNL blijkt dat 124.000 mensen de diagnose kanker in 2022 te horen kregen. De groep mensen die leeft met en na kanker is daarmee gegroeid naar meer dan 850.000 mensen.  97% van de (ex) kankerpatiënten ervaart op één of meerdere vlakken klachten. Voor deze mensen is veel zorg beschikbaar, maar deze zorg wordt nog lang niet altijd goed gevonden. Op Wereldkankerdag vragen we aandacht voor het aanbod én het belang van zorg voor mensen die zijn geraakt door de ziekte.

Klachten na kanker
Uit Doneer Je Ervaring peiling uit 2021 van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) blijkt dat 97% van de (ex-) kankerpatiënten aangeeft door kanker of de behandeling daarvan één of meerdere klachten of problemen te ervaren. Veel voorkomende klachten zijn vermoeidheid, verminderde lichamelijke conditie en neuropathie. Aan deze peiling deden 5.353 mensen mee die kanker hebben of hadden. De klachten of problemen kunnen kort na de diagnose of behandeling ontstaan, maar ook maanden of zelfs jaren daarna. 

 

Zorgaanbieders in de buurt
KWF-ambassadeur Linda Hakeboom heeft als ex-borstkankerpatiënt ervaren hoe moeilijk het is om je leven weer op te pakken na de behandeling. In aanloop naar Wereldkankerdag bezocht zij drie locaties waar (ex-) kankerpatiënten en naasten hulp kunnen vinden. Zo ging ze langs bij een yogaschool, sprak ze een oncologisch psycholoog en ervoer ze de warmte van een IPSO centrum voor leven met en na kanker. Hier kun je de video’s bekijken van haar bezoeken aan deze locaties.

Activiteiten rond Wereldkankerdag
Voor mensen die leven met en na kanker is veel zorg beschikbaar. Maar deze zorg wordt nog lang niet altijd goed gevonden. Op kanker.nl/hulp vind je een overzicht van zorgverleners, organisaties en programma’s bij jou in de buurt. Van een yogaschool tot een oncologisch psycholoog. Maar ook een IPSO centrum voor leven met en na kanker waar je onder andere in gesprek kunt komen met lotgenoten.

Help stichting Ruby and Rose

Ieder jaar krijgen ruim 4.800 vrouwen de diagnose gynaecologische kanker. Alle gynaecologische kankers zijn zeldzame kanker, omdat maar de helft van de wereldbevolking (lees: alleen vrouwen) deze ziekten kunnen krijgen. Voor wetenschappelijk onderzoek naar zeldzame kankers is beduidend minder geld beschikbaar dan voor veelvoorkomende vormen van kanker. Daarom is Stichting Ruby and Rose opgericht; om fondsen te werven voor onderzoek naar alle gynaecologische kanker.

Wil je meehelpen om meer wetenschappelijk onderzoek naar vrouwenkanker mogelijk te maken? Doe dan een eenmalige donatie, wordt vaste donateur voor een bedrag wat je zelf mag kiezen, of shop in onze webshop. Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk, alle donaties en verdiensten uit onze webshop gaan regelrecht naar onderzoek en voorlichting. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.