Jozan Coenen

‘Ik was boos en verdrietig, maar ook hoopvol’

Jozan Coenen (57) heeft uitgezaaide baarmoederkanker. Ondanks dat ze weet dat ze niet meer beter wordt, geniet ze meer dan ooit.

 

“Het was mijn grootste angst om ziek te worden. Ik ben een zelfstandige vrouw met een eigen bedrijf. Ik kan mezelf prima redden. Afhankelijk worden van anderen? Ik moest er niet aan denken. Nu ik heb gehoord dat mijn baarmoederkanker is uitgezaaid en ik niet kan genezen, is mijn wereld helemaal niet vergaan. Al die lieve mensen om me heen die van alles voor me doen, ontroeren me. Ik heb geleerd wat belangrijk voor mij is. Zoals lekker mijn werk als jurist blijven doen, wandelen met mijn hond, eten met vrienden en genieten van de natuur. Juist al die zogenaamde kleine dingen, maken mijn leven mooier dan ooit. Die kleine dingen bleken groots.

 

Het begon vorig najaar met vaginale afscheiding. Ik verbaasde me er over, want ik had de overgang al achter de rug. Het kwam niet in me op om naar de huisarts te gaan, totdat een vriendin tegen me zei dat dit niet normaal was. Dat het niet goed was, voelde ik in januari door de pijn in mijn onderbuik zelf ook. Half maart kreeg ik de diagnose dat ik baarmoederkanker heb. Natuurlijk haalde het me onderuit en was ik boos en verdrietig, maar door het optimisme van de gynaecoloog was, was ik hoopvol. Baarmoeder eruit en klaar. Totdat bij een controle in mei uitzaaiingen werden gevonden. Ik weet niet of ze er niet waren geweest als ik vorig jaar bij de eerste klachten meteen naar de dokter was gerend. Het heeft ook geen zin om me daar zorgen over te maken. Ik kijk liever naar wat er wél is. Zoals dat ik me heel goed voel. Op dit moment is er geen behandeling die me beter kan maken, maar gelukkig zijn er middelen om het te remmen. Ik krijg nu hormoontherapie. Als deze onvoldoende gaat werken, zijn er nog andere medicijnen die me kunnen helpen. Ik hoop dat mijn kanker hierdoor een chronische ziekte wordt, in plaats van iets dodelijks. Met mijn verhaal wil ik vrouwen waarschuwen; gynaecologische kanker voel je meestal niet. Merk je iets geks? Aarzel niet en ga meteen naar de huisarts. Het kan je leven redden.”

Jozan is overleden in april 2019 , zie ook haar verhaal in memoriam Jozan Coenen

Artikel uit de Libelle rubriek Mijn leven. Verhaal van Jozan