Memoriam

JOZAN COENEN

Op 23 april 2019 hebben wij het droevig bericht ontvangen dat Jozan Coenen, inspirator van Ruby and Rose, is overleden.

zie ook haar verhaal bij persoonlijke verhalen

Jozan Coenen (57) heeft uitgezaaide baarmoederkanker. Ondanks dat ze weet dat ze niet meer beter wordt, geniet ze meer dan ooit.

“Het was mijn grootste angst om ziek te worden. Ik ben een zelfstandige vrouw met een eigen bedrijf. Ik kan mezelf prima redden. Afhankelijk worden van anderen? Ik moest er niet aan denken. Nu ik heb gehoord dat mijn baarmoederkanker is uitgezaaid en ik niet kan genezen, is mijn wereld helemaal niet vergaan. Al die lieve mensen om me heen die van alles voor me doen, ontroeren me. Ik heb geleerd wat belangrijk voor mij is. Zoals lekker mijn werk als jurist blijven doen, wandelen met mijn hond, eten met vrienden en genieten van de natuur. Juist al die zogenaamde kleine dingen, maken mijn leven mooier dan ooit. Die kleine dingen bleken groots.”

Dit stukje stond in de Libelle nummer 41  de week van 20 t/m 26 september 2018. Het was eigenlijk het begin van onze kennismaking.  Jij had aangegeven iets te willen betekenen voor Stichting Ruby and Rose. Ik kreeg je telefoonnummer en nam contact met je op. Ik stelde je de vraag of je misschien een interview wilde geven voor dit vrouwenblad. Je gaf meteen een volmondig “ja” dat doe ik! Het verhaal in de Libelle gaf aan wat voor een stoere vrouw je was…. met een prachtig verhaal.    

 

Je wilde meer doen en gaf aan dat je ons, het bestuur van Ruby and Rose, wilde ondersteunen met advies en dat te doen wat in je vermogen lag. We hebben met elkaar kennisgemaakt en het voelde meteen heel fijn en goed. Een aantal keren hebben we met elkaar gesproken tijdens ‘brainstorm-avonden’ en gaf je ons zeer waardevolle adviezen. Hoe goed was het dat juist jij als ‘ervaringsdeskundige’ ons een aantal zaken op een andere manier wist te belichten en te voelen hoe daadkrachtig je was. Respect voor de manier waarop jij jouw steentje hebt bijgedragen in onze strijd. De strijd tegen gynaecologische vrouwenkanker door wetenschappelijk onderzoek te financieren.

Je deed het niet voor jezelf maar voor al die vrouwen die te maken hebben of krijgen met een vorm van één van deze vreselijke ziektes.  Zelfs nu bij je afscheid heb je gekozen om collectebussen voor de stichting te plaatsen en heb je alles wat je had gegeven om onderzoek te financieren.

En dat gaan we doen! We hebben je beloofd dit geld te besteden aan onderzoek naar baarmoederkanker. Een heel groot dankjewel Jozan voor alles wat je gedaan hebt. Respect en zo dankbaar dat we jou hebben mogen ontmoeten en dat je een tijdje met ons hebt meegestreden…..mede door jou beseffen wij waarom en waarvoor wij deze strijd aangaan.

En we beloven; we gaan door!

Lieve Jozan Rust zacht.