Baarmoederkanker

Baarmoederkanker is een kanker van de baarmoeder. In de baarmoeder komen verschillende vormen van kanker voor:

Endometriumcarcinoom 

Bij 90 tot 95% gaat het om kanker van het baarmoederslijmvlies. Deze vorm ontstaat in de binnenste slijmvlieslaag van de baarmoeder. Dit baarmoederslijmvlies heet endometrium. Een ander woord voor kanker vanuit het baarmoederslijmvlies is dan ook endometriumcarcinoom.

Baarmoedersarcoom

Bij ongeveer 5 tot 10% gaat het om kanker in het bindweefsel of in het spierweefsel van de baarmoeder. Dit heet een baarmoedersarcoom.


Deze tekst gaat alleen over het carcinoom, hierna te noemen baarmoederkanker. Deze tekst gaat niet over baarmoedersarcoom. 

 

Groeiwijze baarmoederkanker

Vanuit het baarmoederslijmvlies kan een kwaadaardige tumor doorgroeien:

  • binnen de baarmoeder zelf in de spierlaag en/of naar de baarmoederhals
  • in de directe omgeving van de baarmoeder naar de eierstokken, eileiders en/of de vagina 
  • naar andere nabijgelegen organen zoals de blaas of de endeldarm

Groeit de tumor door tot diep in de baarmoederwand, dan wordt de kans groter dat kankercellen losraken en zich via de lymfe en/of het bloed verspreiden. Zo ontstaan uitzaaiingen.

 

Baarmoederkanker is geen baarmoederhalskanker

Baarmoederkanker is kanker in het baarmoederlichaam. Het baarmoederlichaam is het brede deel en het grootste deel van de baarmoeder.

Baarmoederhalskanker is kanker die ontstaat in de baarmoederhals en/of de baarmoedermond. Bij het ontstaan van baarmoederhalskanker speelt het humaan papillomavirus (HPV) een belangrijke rol.

Zowel het ziekteverloop als de behandeling van beide ziekten zijn verschillend. Het uitstrijkje is een onderzoek naar baarmoederhalskanker.


BAARMOEDERHALSKANKER

Bij baarmoederhalskanker zit er een kwaadaardige tumor in de baarmoederhals. De baarmoederhals is het onderste, smalle deel van de baarmoeder. De medische naam voor baarmoederhalskanker is cervixcarcinoom.

 

Wat zijn de symptomen van baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam. In het begin zijn er vaak geen klachten. De eerste symptomen zijn meestal: 

bloedverlies na het vrijen

  • bloedverlies tussen de menstruaties door
  • afscheiding die er anders uitziet dan je gewend bent

Bij deze symptomen is het verstandig om naar de huisarts te gaan. 

Wat zijn de oorzaken van baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker ontstaat meestal door een  infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus komt vaak voor. Bij sommige vrouwen kan het virus een voorstadium van baarmoederhalskanker veroorzaken. 

Het voorstadium van baarmoederhalskanker heet CIN. Bij CIN wijken de cellen in het slijmvlies van de baarmoederhals af van normale cellen. De afwijkende cellen kunnen uiteindelijk in kankercellen veranderen. Meestal gebeurt dit niet en ruimt het lichaam de afwijkende cellen zelf op. 

Baarmoederhalskanker is niet erfelijk. Het is ook niet besmettelijk.

Hoe vaak komt baarmoederhalskanker voor?

Baarmoederhalskanker komt niet zo vaak voor. Elk jaar krijgen ongeveer 700 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Meestal gaat het om jonge vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Maar baarmoederhalskanker kan voorkomen op alle leeftijden.

De ziekte wordt meestal ontdekt bij het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Soms wordt baarmoederhalskanker ontdekt als een vrouw met klachten bij de arts komt.

Baarmoederhalskanker is iets anders dan baarmoederkanker

Baarmoederhalskanker is een andere ziekte dan baarmoederkanker. Het ontstaat namelijk in een ander deel van de baarmoeder.