Baarmoederkanker

Baarmoederkanker is een kanker van de baarmoeder. In de baarmoeder komen verschillende vormen van kanker voor:

Endometriumcarcinoom 

Bij 90 tot 95% gaat het om kanker van het baarmoederslijmvlies. Deze vorm ontstaat in de binnenste slijmvlieslaag van de baarmoeder. Dit baarmoederslijmvlies heet endometrium. Een ander woord voor kanker vanuit het baarmoederslijmvlies is dan ook endometriumcarcinoom.

Baarmoedersarcoom

Bij ongeveer 5 tot 10% gaat het om kanker in het bindweefsel of in het spierweefsel van de baarmoeder. Dit heet een baarmoedersarcoom.


Deze tekst gaat alleen over het carcinoom, hierna te noemen baarmoederkanker. Deze tekst gaat niet over baarmoedersarcoom. 

 

Groeiwijze baarmoederkanker

Vanuit het baarmoederslijmvlies kan een kwaadaardige tumor doorgroeien:

  • binnen de baarmoeder zelf in de spierlaag en/of naar de baarmoederhals
  • in de directe omgeving van de baarmoeder naar de eierstokken, eileiders en/of de vagina 
  • naar andere nabijgelegen organen zoals de blaas of de endeldarm

Groeit de tumor door tot diep in de baarmoederwand, dan wordt de kans groter dat kankercellen losraken en zich via de lymfe en/of het bloed verspreiden. Zo ontstaan uitzaaiingen.

 

Baarmoederkanker is geen baarmoederhalskanker

Baarmoederkanker is kanker in het baarmoederlichaam. Het baarmoederlichaam is het brede deel en het grootste deel van de baarmoeder.

Baarmoederhalskanker is kanker die ontstaat in de baarmoederhals en/of de baarmoedermond. Bij het ontstaan van baarmoederhalskanker speelt het humaan papillomavirus (HPV) een belangrijke rol.

Zowel het ziekteverloop als de behandeling van beide ziekten zijn verschillend. Het uitstrijkje is een onderzoek naar baarmoederhalskanker.