GOZON

Samenwerking in de behandeling van gynaecologische kanker in zuid oost Nederland
Startdatum: 1 december 2017

 

De zorg voor vrouwen met gynaecologische kanker is niet eenvoudig en gaat vaak gepaard met moeilijke operaties zoals bij ziektes als baarmoederhals – en eierstokkanker.

 

Om deze reden is die zorg al vele jaren geleden gecentraliseerd in een beperkt aantal (ongeveer acht) ziekenhuizen in ons land. Deze ziekenhuizen worden ook wel gynaecologisch oncologische centrum ziekenhuizen genoemd. Centralisatie leidt immers tot verbetering van de kwaliteit. Hoe vaker iemand een operatie doet hoe beter hij of zij daarin wordt. De laatste jaren wordt echter steeds vaker gedacht dat deze centralisatie nog niet ver genoeg gaat. Er zijn nog steeds ziekenhuizen die een bepaalde ingreep te weinig doen en de individuele ingrepen worden ook steeds geavanceerder. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan de introductie van de operatie robot.

De centrumziekenhuizen in Maastricht, Nijmegen en Eindhoven hebben elkaar in deze verdergaande centralisatie gedachte gevonden en vormen  sinds 1 december 2017  een nieuwe unit. Deze unieke samenwerking in Nederland heeft de naam GOZON gekregen (Gynaecologische Oncologie Zuid Oost Nederland). Bundeling van krachten binnen GOZON zal stellig leiden tot nog betere zorg voor onze vrouwen die de pech hebben een van die vervelende puur vrouwelijke kankers te ontwikkelen. Naast een intensieve klinische samenwerking wordt ook het onderzoek gebundeld om zo betere stappen te kunnen zetten op weg naar een oplossing voor deze vervelende ziektes waar nog steeds veel te veel van onze vrouwen aan komen te overlijden.