Gefinancierd Onderzoek door afdeling Gynaecologische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud o.l.v. Prof. Dr. Leon Massuger

Oorsprong ovarium carcinoom 

 

Waar bevindt zich de oorzaak van eierstokkanker?

De diagnose eierstokkanker wordt jaarlijks bij ongeveer 1400 vrouwen gesteld en ruim 1100 vrouwen overlijden elk jaar aan deze ziekte. Het is daarmee 1 van de slechtste vormen van kanker die een vrouw kan krijgen. De ziekte komt vooral voor bij vrouwen na de overgang en wordt meestal pas in een laat stadium ontdekt. De ziekte gaat niet gepaard met een specifiek klachtenpatroon en wordt daarom ook wel de ‘silent lady killer’ genoemd.  De oorzaak van eierstokkanker is tot op heden volstrekt onbekend en ook het voorstadium van de ziekte is lange tijd onduidelijk geweest. Door de uitgebreidheid van de ziekte bij diagnose lukt het in de meeste gevallen niet meer om met de behandeling curatief te zijn. Slechts 30% van de patiënten zal in die situatie langer leven dan 5 jaar ondanks grote operaties en zware chemotherapie (Taxol/Carboplatinum).

Lange tijd werd gedacht dat eierstokkanker ontstond in de eierstokken. Echter, een voorstadium van de ziekte is nooit in de eierstok aangetroffen. Daarnaast lijkt het celtype van de bekleding van de eierstok niet op het celtype dat in eierstokkanker wordt aangetroffen. Uit epidemiologisch onderzoek weten we dat het krijgen van kinderen, het geven van borstvoeding en het slikken van de anticonceptiepil bescherming biedt tegen het optreden van eierstokkanker.

Aanvankelijk dacht men dat er dus een relatie moest zijn met het aantal eisprongen dat de vrouw gedurende haar leven had. Deze relatie kon echter nooit hard gemaakt worden. Ook bleek er een beschermende werking uit te gaan van een sterilisatie (afbinden van de eileiders) en een baarmoeder verwijdering. Een aantal onderzoeksgroepen in de wereld heeft laten zien dat bij en deel van de vrouwen met eierstokkanker in de eileider een voorstadium van de ziekte gevonden kan worden. Het is nog niet bewezen dat dit mogelijke voorstadium ook daadwerkelijk in de eileider ontstaan is. De beschermende werking van een baarmoederverwijdering en van een sterilisatie kan met dit concept ook moeilijk verklaard worden. Ook in de baarmoeder kan een kanker ontstaan die erg veel lijkt op eierstokkanker. Van deze kanker is bekend dat het voorstadium in het slijmvlies van de baarmoeder gevonden kan worden. Theoretisch zou dit voorstadium mogelijk ook de basis kunnen zijn voor de ontwikkeling van eierstokkanker.

Onderzoeksproject

Het onderzoeksproject richt zich op uitgebreide analyse van de eileiders en de baarmoeder bij vrouwen die geopereerd werden voor eierstokkanker. De weefselstukjes die destijds werden uitgenomen voor regulier onderzoek worden opnieuw onder de loep genomen. Wanneer mogelijke voorstadia worden gevonden zullen deze met geavanceerde technieken worden vergeleken met de tumor in de buikholte om te achterhalen of er een causale relatie bestaat.