Vetverdeling en baarmoederkanker

Overgewicht en obesitas is een groeiend probleem in ontwikkelde landen zoals Nederland en Engeland. Aangezien overgewicht een belangrijke risicofactor is voor het krijgen van baarmoederkanker, wordt er bij steeds meer vrouwen met
overgewicht dit type kanker vastgesteld.
Vaak wordt Body Mass Index (BMI) gebruikt om vast te stellen of iemand overgewicht of obesitas heeft. BMI geeft een verhouding weer tussen lengte en gewicht van een persoon, maar dit is niet de meest betrouwbare manier om een teveel aan vet vast te stellen en het zegt niks over waar het vet zich precies bevindt in het lichaam. Daarom is het belangrijk om op andere manieren naar vetverdeling te kijken, bijvoorbeeld met een CT-scan. Met een CT-scan kan secuur worden bepaald waar het vet zich precies bevindt.

In deze studie willen de onderzoekers dan ook kijken wat het verband is tussen vetverdeling op een CT-scan en verschillende uitkomstmaten in patienten met baarmoederkanker. We willen daarbij onder andere kijken naar overleving, kans op terugkomen van de kanker en het aantal complicaties dat optreedt tijdens een operatie.