Orignie ovariumcarcinoom

Ruby and Rose steunt het onderzoeksproject naar de orignie van eierstokkanker aan Radboudumc met 30.000 euro. Onderzoekers Thijs Roelofsen en Marjanka Mingels, begeleid door Dr. Maaike van Ham en Prof. Dr. Leon Massuger vanuit gynaecologie en Dr. Hans Bulten vanuit pathologie, kunnen (mede) dankzij stichting Ruby and Rose onderzoek naar de herkomst van eierstokkanker uitvoeren. De kanker wordt meestal te laat ontdekt en in het merendeel van de gevallen heeft de ziekte een dodelijke afloop. Onderzoek op dit gebied is dus van groot belang.

Baarmoeder

Omdat in de eierstok zelf nooit een voorstadium van deze kankersoort werd gevonden, in combinatie met het beschermende effect van een sterillisatie (afbinden van het eileiders), zijn er aanwijzingen dat de eierstok zelf waarschijnlijk niet de bron is van de vreselijke ziekte, maar dat mogelijk de baarmoeder dat is. De hypothese van het onderzoek is als volgt gesteld: versleping van kwaadaardige cellen vanuit de baarmoeder naar de buikholte zou mogelijk een deel van de gevallen van eierstokkanker kunnen verklaren.

In de baarmoeder werd inmiddels door dezelfde onderzoeksgroep bij meerdere vrouwen een voorstadium gevonden dat zou kunnen gelden als begin (oorzaak) van eierstokkanker. Het onderzoeksproject is erop gericht om bij zoveel mogelijk vrouwen die in het verleden werden geopereerd voor eierstokkanker heel secuur de baarmoeder te onderzoeken op een eventueel voorstadium. De cellen uit de baarmoeder worden vervolgens op molecuul niveau vergeleken met de cellen van de geopereerde kanker om te bevestigen dat ze met elkaar in verband staan. Wanneer inderdaad bewezen wordt dat (een deel van de) gevallen van eierstokkanker ontstaan in de baarmoeder zal dat ingrijpende consequenties hebben voor vele onderdelen van de begeleding van de groep patiënten. In dat geval zal screening en detectie meer gericht zijn op het baarmoederslijmvlies in plaats van op de eierstokken. De onderzoeksgroep hoopt met de steun van Ruby and Rose een deel van deze moeilijke puzzel op te kunnen lossen om uiteindelijk meer controle te krijgen over deze afschuwelijke ziekte waar veel te veel vrouwen aan overlijden.

Indonesië

Binnen het onderzoek werkt de projectgroep ook samen met mensen in Makassar (Indonesië). Dr. Rauf (gynaecoloog) en Dr. Masadah (patholoog) hebben gedurende zes maanden een fellowship gevolgd in Nijmegen. In Indonesië loopt een paralelle onderzoekslijn waarop Dr. Masadah over enkele jaren hoopt te promoveren. Ook in Indonesië wordt bij veel vrouwen de diagnose eierstokkanker gesteld. Dr. Massuger is in Indonesië geweest en heeft met Dr. Rauf meerdere operaties uitgevoerd. Dr. Mingels heeft wekelijks contact met Dr. Masadah om te bewaken dat dezelfde onderzoeksmethoden gebruikt worden.