nieuwsbrief voorjaar 2023

Stichting Ruby and Rose houdt je in haar nieuwsbrief op de hoogte van de  acties en evenementen voor fondsenwerving en de status van de wetenschappelijke onderzoeken die gefinancierd zijn door Stichting  Ruby and Rose. 

Copyright © 2021 Stichting Ruby and Rose, Alle rechten voorbehouden.


welkom

Welkom, fijn dat je onze nieuwsbrief weer leest! In deze editie vertelt onze oprichter prof. dr. Leon Massuger je over het belang van HPV-vaccinaties voor jongens, geven we je een kijkje achter de schermen van het fondsenwerven en stelt ons nieuwe bestuurslid Sandra Douna zich voor.

Heb je vragen over onze stichting, zijn er onderwerpen waar je meer over wil weten? Je mag ons altijd mailen op info@rubyandrose.nl 


HPV-vaccinatie nu ook eindelijk voor mannen

In 2009 werd gestart met de vaccinatie van meisjes van 13 jaar om ze te beschermen tegen het krijgen van baarmoederhalskanker. Al langer was bekend dat het Humaan Pappilloma Virus (HPV) de veroorzaker is van deze afschuwelijke ziekte die er vaak al op jonge leeftijd voor zorgt dat een vrouw geen kinderen meer kan krijgen.

Het virus wordt met name opgelopen door seksueel contact, zelfs wanneer met een condoom gevreeën wordt. Door de vaccinatie ontstaan er antistoffen die er voor zorgen dat het vervelende virus zijn vernietigende werk niet meer kan doen. Het is inmiddels duidelijk dat twee vaccin prikken met een tussenpoos van 6 maanden voldoende bescherming geven. Ook weten we uit onderzoek dat het vaccin meer dan tien jaar werkzaam blijft. 

Naast baarmoederhalskanker kan een HPV infectie ook andere soorten kanker veroorzaken zoals kanker van de schaamlippen, de penis, de anus en de mond- en keelholte. Het is daarmee duidelijk dat ook mannen een vorm van kanker kunnen krijgen die veroorzaakt wordt door HPV. In totaal veroorzaakt het virus in Nederland jaarlijks bij ongeveer 1100 vrouwen en bij 400 mannen een dergelijke vorm van kanker. Dit zijn allemaal kankers die in principe dus voorkomen kunnen worden.

"Je zou dus kunnen stellen dat de vaccinatie van mannen daarmee nog effectiever is dan die van vrouwen"

Prof. Dr. Leon Massuger

Recent is dan ook besloten dat naast de meisjes ook jongens in aanmerking komen voor een beschermende vaccinatie. In een aantal ons omringende landen worden jongens al langer gevaccineerd. In Nederland zijn we daar in 2022 gelukkig ook mee begonnen. Zowel jongens als meisjes worden nu op 10 jarige leeftijd uitgenodigd en krijgen hetzelfde vaccin toegediend. Naast bescherming tegen penis- en anus kanker zorgt de vaccinatie van de jongens er ook nog eens voor dat de kans op besmetting van vrouwen met HPV door seksueel contact verlaagd wordt. Je zou dus kunnen stellen dat de vaccinatie van mannen daarmee nog effectiever is dan die van vrouwen. Grijp die prachtige kans dus en laat je vaccineren. Haal die prik!


FONDSENWERVING en wetenschappelijk onderzoek
HOE WERKT HET?

Een belangrijk doel van Stichting Ruby and Rose is het werven van fondsen ter subsidiëring van onderzoeksprojecten. Met die financiële middelen ondersteunt Ruby and Rose wetenschappelijk onderzoek op het gebied van diagnostiek en behandeling van alle vormen van gynaecologische kanker.

Zodra er weer voldoende financiële middelen zijn om een volgend onderzoek te subsidiëren wordt dat op de website van Ruby and Rose bekendgemaakt. Onderzoekers die in aanmerking willen komen voor subsidiëring van een onderzoek kunnen dan een aanvraag voor subsidie indienen en een onderbouwd voorstel voorleggen aan het bestuur van Stichting Ruby and Rose. In het voorstel staan tenminste een volledige omschrijving van het onderzoek, de duur van het onderzoek, de namen van de betrokken onderzoekers en instellingen en een specificatie van het bedrag waarvoor subsidie wordt verzocht met onderbouwing.

De ontvangen voorstellen worden vertrouwelijk aan de onafhankelijke Wetenschappelijke Raad van Ruby and Rose voorgelegd. De Wetenschappelijke Raad beoordeelt het voorstel op relevantie, haalbaarheid en inpasbaarheid binnen de doelstellingen van Ruby and Rose. Eventuele vragen van de Wetenschappelijke Raad worden aan de onderzoeker(s) ter beantwoording voorgelegd. Het bestuur van Ruby and Rose beslist vervolgens mede op basis van het advies van de Wetenschappelijke Raad welke aanvraag gehonoreerd wordt.

Bij toekenning van de subsidie moet het onderzoek binnen een half jaar starten. De onderzoeker dient periodiek (ten minste één keer per jaar) verslag uit te brengen aan Ruby and Rose. Ten slotte dient er een eindverslag opgesteld te worden als het onderzoek is afgerond. Een korte omschrijving van het onderzoek en de resultaten daarvan worden op de website en in de nieuwsbrief van Ruby and Rose opgenomen.

Ruby and Rose heeft door de jaren heen al heel wat onderzoeken op het gebied van eierstokkanker, vulvakanker en baarmoeder- en baarmoederhalskanker (deels) mogen subsidiëren. Ieder onderzoek bevat weer een puzzelstukje van het uiteindelijke doel van onze stichting en de arts-onderzoekers: gynaecologische kanker kunnen genezen en wellicht op een dag zelfs voorkomen.


even voorstellen: Sandra douna

Ik ben Sandra Douna en heb recent de taak van secretaris binnen het bestuur van Ruby & Rose op me genomen. Als echtgenote van Leon Massuger ben ik vanaf het begin betrokken geweest bij veel activiteiten van de stichting. Ik heb dan ook de stichting zien groeien tot een mooie en volwassen goede doelen organisatie, die al vele onderzoeksprojecten heeft gefinancierd. De rol van secretaris/penningmeester heb ik in een eerdere fase ook al eens ingevuld waardoor ik een vliegende start kan maken. Het doel van de stichting om meer bekendheid te geven aan gynaecologische kankers steun ik van ganser harte. Dit heeft voor mij nog een extra dimensie gekregen omdat ook mijn moeder behandeld wordt voor die afschuwelijke ziekte die eierstokkanker heet. Laten we samen ons best doen deze vreselijke ziektes de wereld uit te helpen door zoveel mogelijk geld op te halen voor het broodnodige onderzoek. Iedereen heeft immers wel een moeder, zus of dochter die slachtoffer kan worden.                


NIEUW IN ONZE WEBSHOP: STRAELT
VAN EN VOOR RUBY AND ROSE

 

STRAELT is een onderdeel van het Laseratelier, een kleinschalige studio waar eigenaresse Maud unieke producten maakt met behulp van haar lasermachine. Speciaal voor Ruby and Rose heeft Maud een selectie gemaakt van luxe, houten producten die bewerkt kunnen worden met het logo van Ruby and Rose in tekst of beeld. Bij ieder verkocht product krijgt Ruby and Rose een donatie.

In onze webshop vind je de hele collectie van Ruby and Rose; je kunt kiezen uit diverse soorten en afmetingen borrelplanken en theedozen. 

"Een mooi en betekenisvol cadeau voor jezelf of een ander"


WIST JE DAT ...

♥ als je vaste donateur van Ruby and Rose wordt je een leuke verrassing krijgt?

♥ je zelf mag kiezen hoeveel en hoe vaak je doneert?

♥ Ruby and Rose een van de goede doelen van de VriendenLoterij is?

♥ Ruby and Rose ook dit jaar weer een van de goede doelen is bij de Vierdaagse Sponsorloop in Nijmegen?

♥ er op 24 september weer een Pitch & Putt golftoernooi wordt georganiseerd door de vrijwilligers van Ruby and Rose?


Contact met ruby and rose

Stichting Ruby and Rose

info@Rubyandrose.nl

KvK nr 09162620

Banknr NL40RABO0326301321

ANBI 816108146