nieuwsbrief najaar 2023

Copyright © 2021 Stichting Ruby and Rose, Alle rechten voorbehouden.


welkom

Welkom, fijn dat je onze nieuwsbrief weer leest! In deze editie vertelt onze oprichter prof. dr. Leon Massuger je over het belang van het laten maken van een uitstrijkje voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, vertellen we je over de veranderingen binnen ons bestuur, kijken we terug op afgelopen jaar en blikken we vooruit op 2024.

Heb je vragen over onze stichting, zijn er onderwerpen waar je meer over wil weten? Stuur dan een  mailtje naar  info@rubyandrose.nl 


VOORWOORD VAN ONZE VOORZITTER

Met de feestdagen in het vooruitzicht kijken wij graag nog even met je terug op het jaar 2023 en geven we een vooruitblik op 2024.

Het afgelopen jaar hebben we weer mooie evenementen mogen meemaken. Zo stonden we met een stand op de Dag van de Doktersassistent, waar we veel spulletjes uit onze webshop hebben verkocht wat een mooie opbrengst voor onze stichting heeft opgeleverd én onze stichting weer goed onder de aandacht heeft gebracht.

Uiteraard zijn we ook weer aanwezig geweest bij de Vierdaagse Sponsorloop van de Nijmeegse Vierdaagse waar we veel lopers hebben mogen verwelkomen die dit jaar de kilometers hebben gelopen voor Ruby and Rose. Onze lopers hebben dit jaar het prachtige bedrag van € 7.479,- opgehaald.

Rian van Ligteringen bij de Vierdaagse Sponsorloop

En op de mooiste en zonnigste dag in september hebben de golfliefhebbers kunnen genieten van het Pitch & Putt toernooi georganiseerd door onze gewaardeerde vrijwilligers Ton en Astrid de Graaff. Deze dag heeft onze stichting € 3.250,- opgeleverd, waarmee we onze spaarpot kunnen vullen om straks weer een wetenschappelijk onderzoek te financieren.

Helaas gaan we het jaar afsluiten met het afscheid van twee actieve bestuursleden. Dagmar Dielissen die al vanaf september 2016 penningmeester is van Ruby and Rose gaat het stokje overdragen. En helaas geldt dat ook voor Merel Prins die de afgelopen jaren verantwoordelijk was voor de PR en website. Uiteraard zijn we beide dames bijzonder dankbaar en mede door hun inzet hebben we met Ruby and Rose mooie stappen kunnen zetten.

Pamela Hoetelmans, voorzitter

Met een frisse blik kijken we naar het nieuwe jaar en hopen weer mooie momenten te beleven met onze stichting.

Het wordt ook een jaar van verandering. We zijn op zoek naar nieuwe bestuursleden en per 1 april a.s. zal ik mijn rol als voorzitter overdragen. Bij de start heb ik aangegeven een periode van 4 jaar beschikbaar te zijn en dan het stokje weer over te dragen aan een nieuw enthousiast bestuurslid! Dus mocht je interesse hebben in een leuke uitdagende bestuursfunctie, neem dan contact met ons op en stuur een mailtje naar info@rubyandrose.nl 

Namens alle vrijwilligers van Ruby and Rose wens ik je mooie kerstdagen en een gezond 2024!

Pamela Hoetelmans


het belang van het uitstrijkje

Ons land kent inmiddels meerdere landelijke bevolkingsonderzoeken waarmee we proberen ziektes als borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker zo vroeg mogelijk op het spoor te komen of zelfs volledig te voorkomen. Zo’n bevolkingsonderzoek is helemaal gratis en daarmee zou je verwachten dat er gretig gebruik van wordt gemaakt, toch is dat niet het geval.

In 2022 nam slechts 46% van de vrouwen die werden uitgenodigd deel aan het onderzoek voor baarmoederhalskanker. Bij de borstkankerscreening en de screening op darmkanker is dat met respectievelijk 70% en 68% aanzienlijk hoger. Hoe komt het toch dat zo weinig vrouwen het uitstrijkje omarmen en zich laten testen? Natuurlijk is zo'n onderzoek nooit leuk, maar het levert zulke grote voordelen op. Het voorkomt een ziekte die elk jaar weer bij 900 vrouwen wordt gevonden en waar nog steeds veel te veel vrouwen aan overlijden. 

"Je kunt tegenwoordig ook een zelfafnametest aanvragen als je niet voor een uitstrijkje naar de huisarts wil"

Het feitelijke onderzoek bij de huisarts duurt slechts ongeveer vijf minuten en doet over het algemeen geen pijn. Inmiddels hoef je voor dit onderzoek zelfs niet meer naar de huisarts wanneer je daar geen zin in hebt. Je kunt gewoon een zelfafnametest aanvragen waarmee je de test zelf thuis kunt doen. Daarmee voorkom je dus dat vervelende inbrengen van de eendenbek. Met een dun staafje neem je zelf een beetje vocht uit de vagina. Dat is alles. Je stuurt dit op en binnen vier weken krijg je thuis bericht over de uitslag. De kans dat er uiteindelijk een afwijking aan de baarmoedermond wordt gevonden is kleiner dan 2%.

Prof. dr. Leon Massuger

Graag zou ik dan ook alle vrouwen tussen de 30 en 65 jaar krachtig willen aanmoedigen. Twijfel niet en doe mee aan het bevolkingsonderzoek. De zelftest is even goed als die bij de huisarts. Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid zelf in handen en voorkom daarmee de afschuwelijke ziekte die baarmoederhalskanker heet.


RECORDOMZET VERKOOP CHOCOLADELETTERS

Agora Club De Kempen is een serviceclub voor vrouwen vanaf 42 jaar en onderdeel van Agora Club Nederland en Agora Club International. Zij zetten zich in voor goede doelen door het inzamelen van geld en het verrichten van vrijwilligerswerk. Het motto van Agora Club Nederland is “Vriendschap en Tolerantie”. Agora Club International maakt deel uit van de Round Table Family: Ladies’ Circle - Round Table - 41 Club - Tangent Club - Agora Club.

Ieder jaar verkoopt Agora Club De Kempen chocoladeletters van Martinez voor het goede doel. Dit jaar hebben zij Ruby and Rose als goed doel aangewezen, waardoor wij een prachtige donatie van € 8.500,- mogen ontvangen. Deze gigantische opbrengst is mede mogelijk gemaakt door donaties van ASML-medewerkers.

 

Wij zijn heel erg blij met deze mooie opbrengst die zeker verschil maakt in de strijd tegen vrouwenkanker. Dank aan Agora Club De Kempen, Martinez, alle kopers van de lekkere letters en ASML en haar medewerkers die aan Ruby and Rose doneren.


bestuurleden en vrijwilligers gezocht

Ruby and Rose draait louter op vrijwilligers. Onze bestuursleden, maar ook de mensen die ons helpen met de Vierdaagse Sponsorloop, het bemannen van een stand op een evenement of het organiseren van een actie: al deze mensen helpen onze stichting omdat zij iets willen betekenen voor ons doel, namelijk fondsen werven voor wetenschappelijk onderzoek naar gynaecologische kanker.

We zullen het maar "de Wet van Murphy" noemen ... dit jaar nemen maar liefst 2 bestuursleden en twee vrijwilligers afscheid van Ruby and Rose. Dat is een groot verlies voor de stichting! Dat betekent dat wij op zoek zijn naar nieuwe bestuursleden en vrijwilligers. 

Het maakt niet uit of je veel of weinig tijd hebt, het maakt niet uit waar je woont, het maakt niet uit of je ervaring hebt, het maakt niet uit of je een man of vrouw bent: als jij iets wil betekenen voor de 4.800 vrouwen die ieder jaar de diagnose gynaecologische kanker krijgen, dan ben je welkom bij ons!

Via de onderstaande buttons lees je meer over de functie van bestuurslid en vrijwilliger. Heb je vragen, ideeën, opmerkingen? Schroom niet en mail ons via info@rubyandrose.nl en dan nemen wij contact met je op en hopen we je snel te ontmoeten!


ONZE WEBSHOP: SHOPPEN VOOR HET GOEDE DOEL

Zoek je nog leuke kerstcadeautjes? Zoek niet verder en ga naar onze webshop! Met jouw aankoop in onze shop steun je onze stichting. De volledige opbrengst van de verkoop gaat naar ons doel: fondsen werven voor wetenschappelijk onderzoek naar gynaecologische kanker. 

Bestel je kerstcadeaus vóór 16 december in onze webshop en dan zorgen wij ervoor dat jouw bestelling op tijd bij jou wordt geleverd. 

"Een mooi en betekenisvol cadeau voor jezelf of een ander"


WIST JE DAT ...

Om meer wetenschappelijk onderzoek te kunnen verrichten naar gynaecologische kanker hebben wij donateurs nodig. Donateur worden kan door een eenmalige donatie te doen, maar ook door maandelijks een bedrag over te maken. Je mag zelf de hoogte van dit bedrag bepalen. Nieuwe vaste donateurs ontvangen van ons een leuke verrassing.

 

Word vaste donateur en help ons mee om:

♥ meer voorlichting te geven over vrouwenkankers

♥ de overlevingskansen van vrouwen met gynaecologische kanker te vergroten

♥ de kwaliteit van de behandelingen tegen vrouwenkankers te verbeteren

♥ meer onderzoek te doen op het gebied van diagnostiek en behandeling 

 

Ieder jaar krijgen 4.800 vrouwen de diagnose gynaecologische kanker, dit zijn kankers zoals baarmoederhalskanker, eierstokkanker, baarmoederkanker en vulva kanker. Dit kan iedere vrouw overkomen; je moeder, je dochter, je vriendin, je  collega. Wil je meer lezen over deze ziektes, klik dan op deze link voor meer informatie.


Contact met ruby and rose

Stichting Ruby and Rose

info@Rubyandrose.nl

KvK nr 09162620

Banknr NL40RABO0326301321

ANBI 816108146