SPECIALE EDITIE FALL 2021

26 september 2021

nationale DAG VAN DE EIERSTOKKANKER

Stichting Ruby and Rose houdt je in haar nieuwsbrief op de hoogte van de  acties en evenementen voor fondsenwerving en de status van de wetenschappelijke onderzoeken die gefinancierd zijn door de

Stichting Ruby and Rose. 

Copyright © 2021 Stichting Ruby and Rose, Alle rechten voorbehouden.


VOORWOORD DR. LEON MASSUGER
OPRICHTER STICHTING RUBY AND ROSE 
 

Eierstokkanker is nog steeds een van de ergste vormen van kanker die een vrouw kan krijgen. Het is een zeldzame ziekte die elk jaar nog veel te veel levens kost en zich pas zeer laat in haar ontwikkeling bekend maakt. Eierstokkanker wordt om die reden ook wel de ‘silent lady killer’ genoemd. Een soort sluipmoordenaar die we wetenschappelijk gezien nog maar heel beperkt begrijpen. Het is een aandoening die de kern raakt van het vrouw zijn en daarmee veel angst en onzekerheid met zich meebrengt. De reden waarom een vrouw deze kwaadaardige ziekte krijgt is nog steeds onbekend. Wel weten we inmiddels dat bepaalde mutaties in het DNA het risico bij een klein deel van de vrouwen sterk verhoogd, maar de echte oorzaak is nog steeds niet achterhaald.

"EIERSTOKKANKER IS EEN AANDOENING DIE DE KERN RAAKT VAN HET VROUWZIJN"

Door het algehele gebrek aan symptomen loopt het behandelende team nagenoeg altijd achter de feiten aan. Ten tijde van de diagnose is er vaak al zoveel kanker in de buik aanwezig dat dit, zelfs met een vele uren durende grote operatie, niet meer allemaal te verwijderen is. De gebruikte chemotherapie is in de meeste gevallen ook niet in staat de ziekte volledig te genezen. Het deel van de vrouwen dat uiteindelijk echt geneest is de afgelopen decennia dan ook nauwelijks verbeterd. De ontdekking dat een deel van de eierstokkankers niet in de eierstok maar in de eileider ontstaat heeft ons wel nieuwe mogelijkheden ter preventie gegeven. We kunnen de nog niet aangedane eileiders, al dan niet vergezeld van de eierstokken, immers eenvoudig verwijderen. Toch voelt het preventief wegnemen van gezonde weefsels om latere problemen te voorkomen niet als de meest optimale aanpak. We hebben op dit moment echter niets beters te bieden.

"HET DEEL VAN DE VROUWEN DAT UITEINDELIJK ECHT GENEEST, IS DE AFGELOPEN DECENNIA DAN OOK NAUWELIJKS VERBETERD"

Als hoogleraar gynaecologische oncologie heb ik destijds heel bewust met een aantal mensen om me heen stichting Ruby and Rose opgericht. Een stichting die zich geheel belangeloos inzet voor het optimaliseren van de behandeling van vrouwen met gynaecologisch kankers zoals ook eierstokkanker. Een stichting die zich richt op het verbeteren van de informatie voorziening voor de vrouwen die het aangaat en die daarnaast probeert zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek is zeer hard nodig en richt zich op alle aspecten van gynaecologische kankers van het ontrafelen van de oorzaak tot het optimaliseren van de behandeling en alle vormen van steun die vrouwen in dat zware traject kunnen gebruiken.
Met een fantastisch team van vrijwilligers, ambassadeurs en ervaringsdeskundigen probeert Ruby and Rose stappen te zetten die er uiteindelijk toe moeten leiden dat we een halt toebrengen aan al het leed dat door deze afschuwelijke ziektes onder onze moeders, dochters, oma´s, tantes, zusjes, nichtjes en echtgenotes wordt aangericht.

Dr. Leon Massuger           


Wil je meer weten over eierstokkanker, de cijfers, de symptomen en de behandeling? Klik dan op deze button. 


Merel kreeg eierstokkanker

EN DAN STAAT JE WERELD OP Z'N KOP!

 Merel is ervaringsdeskundige op het gebied van eierstokkanker, deze ziekte trof haar eind 2018. Door de blogs die ze schreef en online plaatste kwam Ruby and Rose haar een jaar geleden op het spoor. Merel heeft twee zware operaties moeten doorstaan om van deze nare ziekte verlost te worden, helaas hebben deze operaties tot op de dag van vandaag flink wat gevolgen. Je vindt de blogs van Merel via deze link.

 

video  Tellestory EPG Productions i.o.v. Stichting Ruby and Rose


WORD DONATEUR
EN STEUN 4500 VROUWEN PER JAAR 

Om meer wetenschappelijk onderzoek te kunnen verrichten naar gynaecologische kanker hebben wij donateurs nodig. Donateur worden kan door een eenmalige donatie te doen, maar ook door maandelijks een vast bedrag over te maken. Je kunt al donateur worden van Stichting Ruby and Rose vanaf €5,00 per maand! Klik op onderstaande button, word donateur en ontvang als dank een leuk cadeautje!


corina's AMULET

Op 19 augustus 2018 overleed onze inspirator Corina Berendsen aan de gevolgen van eierstokkanker. In 2015 openbaarde deze vreselijke ziekte zich bij haar en startte zij met een lange reeks behandelingen. Helaas bleken de behandelingen tevergeefs en volgde er een periode waarin zij er alles aan deed om te vechten tegen deze ‘silent lady killer’.  Dit was een vreselijk onzekere periode waarin Corina liet zien hoe sterk zij was en ongelooflijk positief bleef. Ze haalde alles uit het leven en was een lichtpunt voor velen.

Haar inzet voor Stichting Ruby and Rose was al die tijd tomeloos. Ze maakte twaalf vlogs voor Ruby and Rose die een inkijkje gaven in haar leven in deze heftige periode.  Samen met kunstenares Dorenda Dennissen ontwierp zij een amulet. De opbrengst van de verkoop van dit amulet ging, en gaat vandaag de dag nog steeds, volledig naar wetenschappelijk onderzoek naar gynaecologische kankers. 

Foto: Corina Berendsen en haar hond Julia

Dit amulet is ontworpen door kunstenares Dorenda Denissen en Corina Berendsen, inspirator van Stichting Ruby and Rose. Het amulet staat symbool voor eierstokkanker en met dit sierraad steun je het onderzoek naar eierstokkanker, 'the silent lady killer' genaamd. 

Het is een stoer, robuust en mooi sierraad dat je kunt dragen als ketting of bijvoorbeeld als sleutelhanger.


NIEUWe serie!
Elsbeth van online magazine Shit or Shine mailt met
Merel van Ruby and Rose

 

Shit or Shine is een online magazine voor vrouwen na de behandeling van kanker of die leven met chronische kanker. En gynaecologische kanker is daar een belangrijke in. Shit or Shine wil vrouwen inspireren, informeren en ondersteunen, zodat vrouwen na (gynaecologische) kanker goed kunnen herstellen en weer krachtig en stralend in het leven kunnen staan.

We hebben als Ruby and Rose regelmatig contact met Shit or Shine  en daarom lijkt het ons leuk om daar ook op onze websites wat meer van te laten zien.

 

Merel Prins van Ruby and Rose en oprichtster van Shit or Shine Elsbeth Slippens gaan de komende tijd regelmatig met elkaar in gesprek  over alles wat met het leven met en na kanker te maken heeft.

In deze eerste aflevering van "Mailen met Merel" stellen Merel en Elsbeth zich aan elkaar voor!


Contact met ruby and rose

Stichting Ruby and Rose

Postbus 1030

6501 BA Nijmegen

info@Rubyandrose.nl

KvK nr 09162620

Banknr NL40RABO0326301321

ANBI 816108146