BAARMOEDERHALSKANKER

Bij baarmoederhalskanker zit er een kwaadaardige tumor in de baarmoederhals. De baarmoederhals is het onderste, smalle deel van de baarmoeder. De medische naam voor baarmoederhalskanker is cervixcarcinoom.

 

Wat zijn de symptomen van baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam. In het begin zijn er vaak geen klachten. De eerste symptomen zijn meestal: 

bloedverlies na het vrijen

  • bloedverlies tussen de menstruaties door
  • afscheiding die er anders uitziet dan je gewend bent

Bij deze symptomen is het verstandig om naar de huisarts te gaan. 

 

Wat zijn de oorzaken van baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker ontstaat meestal door een  infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus komt vaak voor. Bij sommige vrouwen kan het virus een voorstadium van baarmoederhalskanker veroorzaken. 

Het voorstadium van baarmoederhalskanker heet CIN. Bij CIN wijken de cellen in het slijmvlies van de baarmoederhals af van normale cellen. De afwijkende cellen kunnen uiteindelijk in kankercellen veranderen. Meestal gebeurt dit niet en ruimt het lichaam de afwijkende cellen zelf op. 

Baarmoederhalskanker is niet erfelijk. Het is ook niet besmettelijk.

 

Hoe vaak komt baarmoederhalskanker voor?

Baarmoederhalskanker komt niet zo vaak voor. Elk jaar krijgen ongeveer 700 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Meestal gaat het om jonge vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Maar baarmoederhalskanker kan voorkomen op alle leeftijden.

De ziekte wordt meestal ontdekt bij het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Soms wordt baarmoederhalskanker ontdekt als een vrouw met klachten bij de arts komt.

 

Baarmoederhalskanker is iets anders dan baarmoederkanker

Baarmoederhalskanker is een andere ziekte dan baarmoederkanker. Het ontstaat namelijk in een ander deel van de baarmoeder.